רגע לפני הלימודים
קחו את הלימודים (קצת יותר) ברצינות
אם אתם כבר מגיעים לכיתה, לפחות הקשיבו. שימו את הנייד שלכם על "מצב טיסה". כיתבו לכם סיכומים והערות. אם אתם ממש מתעקשים לא לעשות שום דבר, קחו דף ועט ושרבטו לכם, מחקרים מוכיחים כי שרבוטים אקראיים מפתחים את היצירתיות ומעשירים את יכולת הריכוז. אל תדברו עם חברים לכיתה על דברים שאינם קשורים לשיעור, זה מפריע לכם ולמי שסביבכם.
מיצאו את החבר'ה שלכם כמה שיותר מהר
יש תחומי לימוד שפשוט אי אפשר להתמודד איתם לבד. מעבר לחומר הלימודים יש את כל מה שקורה מסביב: מסיבות, התחרדנות בדשא וסתם צחוקים. חברים לכיתה ידאגו לשמור אתכם בתלם ויעדכנו אתכם בכל מה שחשוב, תוכלו להשלים מהם חומרים ולהיעזר בהם לפני בחינות כשתלמדו יחד.
התגברו על הדחיינות
בתחילת כל שנה, חומר הלימודים נראה קל ולא חשוב במיוחד, ובסוף השנה הוא נראה לא נורמלי ללמידה. הסיבה העיקרית לכך היא הדחיינות. אנחנו דוחים דברים לא חשובים במחשבה שכשנגיע לרגע האמת (הבחינה בעוד יומיים) אז נוכל להתמודד איתם כמו שצריך. ברור לכם שלפעמים זה יכול להצליח ולפעמים לא. הדרך הטובה ביותר להתמודד עם כמות גדולה של חומר קשה היא פשוט להתחיל ללמוד בתחילת השנה ולעשות את מה שנדרש מכם, לא פחות ולא יותר.
סכמו את הסיכומים
נכון שיש רק שורה ראשונה אחת בכל כיתה, ואתם לא יושבים בה. יושבים בה רק החנונים שעושים הכל ומסכמים כל מילה, ואז בסוף הסמסטר אתם צוחקים ומצלמים מהם הכל במחשבה שתוכלו ללמוד את הסיכומים לפני הבחינה. אתם מתחילים לקרוא את החומרים ומרגישים שאתם שולטים בחומר, מגיעים לבחינה ואין לכם מושג מה קורה שם. הסיבה לכך היא שאתם לא למדתם כל הסמסטר וציפיתם שלמידה קצרה תפעיל את המוח שלכם ואין טעות גדולה מזו.
אם כבר לא למדתם כמו שצריך, לפחות תעשו את המירב כדי ללמוד לבחינה כנדרש: קחו את הסיכומים שהשגתם וסכמו אותם בכתב יד למחברת משלכם. שיטה זו הוכחה כאפקטיבית ביותר. לאחר שיש לכם את הסיכומים במילים שלכם, סכמו אותם שוב לעמוד A4 אחד בלבד, ושננו אותו לקראת הבחינה. תמצות החומר לאחר שעברתם עליו פעמיים ישב בראש שלכם ולא יזוז, כך לומדים לבחינה ברצינות.
אל תחמיצו לימודים סתם ככה
גם אם אתם לא מסכמים, הנוכחות שלכם בשיעור חשובה. משהו נכנס לראש גם אם לא כותבים כלום. אתם יכולים רק להקשיב ולראות שאתם מבינים במה מדובר, לשאול שאלות, לנסות להשיג סיכומים, לקרוא מאמרים רלוונטיים ועוד. להחמיץ לימודים בלי סיבה זה לא רעיון מוצלח במיוחד.
עשו שיעורי בית ותרגולים
הרעיון של שיעורי הבית והתמודדות עם תרגילים הוא רעיון חשוב וקריטי להצלחה שלכם. הלימודים הם כמו שריר שצריך לאמן. כפי שאתם הולכים לחדר כושר ומתחילים בחימום, עוברים להליכה מהירה ואז ריצה, כך עובדים השרירים במוח שלנו: אנחנו מתחילים מתרגול קל בתחילת הלימודים ובסופם מגיעים כבר חמים לשאלות ברמת בחינה. אין סיבה לרבוץ על הספה במשך חודשים ואז לצפות לרוץ ריצת מרתון, זה פשוט בלתי אפשרי.
תבינו שאתם לא מבינים ותשאלו שאלות
לפעמים המרצה שואל שאלה בכיתה, החנונים משורה ראשונה עונים והחומר ממשיך הלאה… חשבתם פעם עד כמה השיטה הזו לא טובה? הרי אם מישהו אחד ענה, זה ברור שהשאר שלא ענו עדיין חושבים על תשובה או שמשהו לא ברור להם. אחרי ששואלים שאלה חייבים להסביר את התשובה, ואם המרצה שלכם לא פותר את השאלה בפני כל הכיתה, אתם לא תצליחו להבין כלום מהמשך החומר. עליכם לבקש הסבר או צורת פתרון שתוכלו להתמודד איתה לאחר מכן בבית.
לפעמים קורה שהחומר בכיתה קשה מאוד וכשאתם מגיעים הביתה לא ברורה לכם צורת הפתרון או התשובה, במקרים כאלו כדאי להיעזר בחברים ללימודים שכן פתרו את התרגיל או לפנות למורה ועוזרי הוראה אחרים. לאחר שתהיה לכם תשובה נסו להתמודד עם תרגיל ברמת קושי דומה אך עם נתונים אחרים.
פתרון בחינות בתקופת בחינות
כדי לדעת שאתם אכן שולטים בחומר, כדאי לדמות בחינה אמיתית. השיגו כמה בחינות משנים קודמות, נעלו את דלת החדר לאחר שלמדתם את כל החומר בצורה רצינית, השיגו את חומרי העזר המותרים לכם בבחינה (סיכומים, מילון, מחשבון, דף נוסחאות וכו') ועשו בחינה מלאה לפי הוראות הבחינה שיש לכם. תתפלאו לגלות שאתם לא משיגים את הציון שחשבתם עליו. חלק מהשאלות מטעות או לא מנוסחות כנדרש. חלקים שחשבתם שאינם חשובים כלולים בתוך שאלות עם ניקוד גבוה וכו'
הרעיון של בחינה זו הוא לסייע לכם להבין היכן אתם חלשים ולחזור ללמוד את הדברים שפיספסתם. במקרים רבים בחינות של מרצים או בחינות בגרות כוללות שאלות משנים קודמות עם שינויים קוסמטיים בלבד כך שיש סיכוי שתקבלו בבחינה "שאלה במתנה" רק בזכות שהתכוננתם כמו שצריך.
אנחנו ממליצים לפתור 3 מבחנים משנים קודמות כדי לגלות שליטה מלאה בחומר. אם 3 בחינות לא מספיקות לכם ודאו שהשאלות בבחינות כלולות בחומר הנלמד שלכם, ששיננתם את כל בצורה טובה ושאתם באמת מבינים את החומר.