איך לבחור איפה ללמוד?
הבחירה בלימודים איננה פשוטה: מועמדים רבים מעדיפים לטייל בחו"ל ואר לאחר מכן ללמוד, וכשחוזרים לא יודעים מה ללמוד והיכן.
סקרים רבים שנערכו בקרב סטודנטים מראים שהבחירה במקום הלימודים מגיעה אחרי שבוחרים מה ללמוד. אז אם אתם עדיין לא יודעים מה ללמוד, כדאי שתעשו את המבחן שלנו שמאפשר לכם לקבל הכוונה. אם כבר החלטתם מה ללמוד, אבל אתם לא יודעים איפה, הנה כמה הסברים בנושא.
דע את עצמך
קשה לבחור איפה ללמוד אם יש לך תעודת בגרות מעולה ואיתה גם פסיכומטרי מדהים, כי כל הבחירות עומדות בפניך. מצד שני – קל מאוד לדעת איפה ללמוד אם בבגרויות העדפת לבלות בשפת הים, ולא הצלחת להבריק בבחינה הפסיכומטרית. אם אתה אחד משני הטיפוסים המוקצנים הללו, אתה יכול לחזור לעבודה או לפייסבוק, המאמר הזה לא בשבילך.
כאן נתמקד ברוב המועמדים שיש להם בגרות טובה, וגם פסיכומטרי סביר, אבל הם לא יודעים מה דרישות הקבלה לכל חוג ואיך לבחור אוניברסיטה או מכללה. הדבר הראשון שכדאי לכם כבר לדעת בשלב זה הוא שאנחנו ממליצים קודם לדעת מה אתם רוצים ללמוד. אין הכוונה שתדעו בדיוק את כל מסלול התואר, אבל שיהיה לכם כיוון כללי: אם אתם מתעניינים בכלכלה, סביר שתתלבטו בין כלכלה למנהל עסקים, ואם אתם שוקלים ללמוד תקשורת, יכול להיות שהאופציה השניה שלכם תהיה לימודי משפטים. זה יהיה מאוד מוזר אם תתלבטו בין לימודי מזרח אסיה לבין רפואה. כמו כן, דעו שאם אתם מעדיפים דווקא ללמוד באוניברסיטה, לא צפויים לכם חיים קלים מבחינת תנאי הקבלה וזה הזמן לבדוק מה נדרש מכם. ייתכן ותעדיפו להשקיע שנה בשיפור בגרויות והכנה לפסיכומטרי, רק כדי להתקבל לאוניברסיטה ולפקולטה שתמיד חלמתם עליה. אחרים יעדיפו להתחיל ללמוד משהו, לא משנה היכן, כי לשרוף שנה מהחיים על הכנה ללימודים במקום ללמוד משהו, נראה בעיניהם כבזבוז זמן. איש איש ושיקוליו.
דע את האוניברסיטה
המעסיקים הפוטנציאלים שלכם עדיין יעדיפו בוגרי אוניברסיטה, אבל האוניברסיטה לא תמיד תעדיף לקבל אתכם לשורותיה. באוניברסיטת תל אביב ובאוניברסיטה העברית מתגאים ברמה אקדמית גבוהה מאוד ועל סגל אקדמי מובחר וכשרוני שאינו עושה פשרות בנוגע ללימודים האקדמיים. האם זה תמיד טוב? תלוי את מי שואלים. סטודנטים רבים באוניברסיטת תל אביב מתלוננים כי המרצים מדברים בשפה גבוהה מדי, מתנשאים, לא מסייעים בדברים הפרקטיים וכותבים מבחנים קשים במיוחד. ברור לכם שסביבה אקדמית כזו אינה מתאימה לכל אחד.

מנגד, נמצאת אוניברסיטת בן גוריון, בה הרמה האקדמית טובה, והסטודנטים הלומדים בה טוענים שהחיים בבאר שבע מדהימים, סגל ההוראה קשוב ומסייע, וגם הרמה האקדמית טובה. אבל מעבר לנגב ותרבות חברתית וקהילתית, לא מתאימה לכל הסטודנטים שמתעקשים דווקא ללמוד במרכז.
בתווך, נמצאת אוניברסיטת בר אילן, שם נראה שהכל מתנהל על מי מנוחות, לא מערימים קשיים מיוחדים על הסטודנטים, לעיתים מרגישים שבאוניברסיטה כולם שלווים, נעים בצורה רגועה עם כיפות וכיסויי ראש ולא רצים לשום מקום.
שלוש הדוגמאות הללו הובאו כדי שתדעו ותבינו בצורה חד משמעית: לא כל אוניברסיטה משדרת על הגל שלכם. לא בכל אוניברסיטה נושבת אותה הרוח.
כדי לדעת איזה מקום מתאים לכם ביותר, בהנחה שיש לכם אפשרויות בחירה בין מסלולים או מקומות, אנחנו ממליצים להגיע ליום הפתוח, לשוחח עם הסגל בפקולטה שמושכת אתכם, לקבל את ה-DNA של המקום ולחוש את ה-Vibe.
אם תצליחו לשלב את האינטואיציה שלכם בבחירה המושכלת של מסלול לימודים ומקום לימודים, מובטחות לכם 3 שנים של הנאה. במאמר מוסגר אציין כי אני נרשמתי ללימודי כלכלה בתואר הראשון מתוך משיכה ותשוקה עזה לתחום (כן, אני כזה) ומצד שני, אחד מחבריי הטובים התחיל ללמוד כלכלה באותה מכללה, כי "זה מה שיצא", בלי לבדוק מסלולים אחרים או מקומות לימוד אחרים. כשהלימודים היו קשים אני ניסיתי להתמודד באמצעות חברים, הומור ומועדי ב'. מצד שני הוא תמיד התלונן שקשה, שהוא לא נהנה, שהלימודים הם סבל עבורו ושהוא לא מעוניין לנטוש עכשיו כי לאחר מכן יהיה לו קל יותר. חישבו בעצמכם איזה סוג של חוויה אתם רוצים לאסוף מתקופת הלימודים שלכם.
דע את המכללה
כשם שלא כל האוניברסיטאות נולדו שוות, ותנאי הקבלה משתנים משנה לשנה וממסלול אחד למשנהו, כך גם המכללות. בעקבות צמיחתן של המכללות, האוניברסיטאות נכנסו לבעיה שיווקית מכיוון שסטודנטים רבים בוחרים ללמוד את הנושא האהוב עליהם במכללה, בה דרישות הסף נמוכות יותר, מאשר להתפשר על תחום לימודים באוניברסיטה.
במכללות, לא רק שתנאי הסף נמוכים יותר, תוכלו גם להתקבל כסטודנטים על תנאי ולעמוד בציונים ספציפיים כדי להמשיך לשנה שניה. בחלק מהמקומות תוכלו להתקבל על סמך ראיון אישי בלבד וממוצע בגרויות, או להתחיל מכינה הכוללת חלק מהקורסים שאותם תלמדו במהלך התואר, ואז לצבור נקודות זכות עוד לפני פתיחת שנת הלימודים.
גם למכללות יש אנרגיה שונה, אבל עליכם לדעת שהרמה האקדמית הנתפסת בעיני המעסיקים שונה מאוד ממכללה למכללה. מכללות שמדורגות גבוה הן: הבינתחומי בהרצליה, המכללה למנהל ומכללת אפקה להנדסה. מפאת כבודן של יתר המכללות, לא נרצה לדרג את אלו שממוקמות בתחתית הטבלה, אבל אם אתם רוצים לקבל תואר אקדמי ואינכם עומדים בדרישות הסף, ייתכן ופשוט אין לכם ברירה.
זיכרו שגם אם עשיתם תואר ראשון במכללה שנחשבת על ידי האוניברסיטאות כ"פחות טובה" והממוצע שלכם טוב, תוכלו לעשות תואר שני באוניברסיטה ללא כל בעיה. אף אחד לא יכול לשפוט את מוסד הלימודים שלכם ולא לקבל אתכם, אם אתם עומדים בדרישות הסף לתואר שני. לצערנו, חלק מהמזכירות והמרצים בפקולטות השונות נוהגים לעקם את האף כשהם שומעים את המילה "מכללה" אך המצחיק ביותר הוא שבתואר השני תפגשו בוגרי מכללות ואוניברסיטאות מכל קצוות הארץ, ורובם ככולם סטודנטים טובים ומעלה.
קבלת החלטה
ההחלטה לבחור מה ללמוד ואיפה ללמוד יכולה לארוך בקלות כ-3 חודשים. קחו את הזמן, אף אחד לא מכריח אתכם להחליט עכשיו. נסו לשוחח עם חברים, בני משפחה, בוגרים של מכללות ואוניברסיטאות שאתם מכירים. צאו לשטח – טיילו ברחבי האוניברסיטה והמכללה, בקשו עזרה וחומרי הכוונה ממרצים וסטודנטים אחרים, תרגישו את הרוח, את הזרימה, תקשיבו ללב שלכם. ברוב המקרים אתם צריכים להתלבט בין 2-3 מסלולי לימוד בין 1-2 מכללות ואוניברסיטאות.
לאחר שקיבלתם את ההחלטה התחילו את הלימודים ותראו אם הם מתאימים לכם. אם זה דומה למה שחשבתם והרגשתם. זיכרו שאתם תמיד יכולים לעבור מסלול או מקום לימודים, והקורסים שצברתם יכולים להיחשב עבורכם כנקודות זכות במקום החדש אליו תגיעו. הבחירה היא שלכם. אל תתנו להורים שלכם לבחור בשבילכם, ואל תכריעו את הכף בגלל שיקולים כלכליים. לכל מוסד לימודים יש מסלולי מלגות שונים ומגוונים שיוכלו לסייע לכם לצלוח את הלימודים כשאתם ממוקדים בציונים, ולא בעבודה ותקציבים.
בסך הכל הבחירה היכן ללמוד צריכה להיות חלק ממה שאתם וממי שאתם, אתם עומדים לעבור לפחות 3 שנים במקום בו תבחרו, בו תחוו את אחת התקופות הטובות ביותר בחיים שלכם.